Skip to main content

Screens
Nu ook leverbaar in SOLAR uitvoering

Screens zijn een uiterst effectieve vorm van zonwering dankzij de vlak-hangende zonwerende stof.

Een screen is een vlak-hangende zonwering die hoge temperatuur stijgingen en hinderlijke zonschittering voorkomt. Screens houden de zon tegen en warmte buiten waardoor het binnen altijd een aangename temperatuur is.

In de wintermaanden heeft een screen ook een isolerende werking en houdt het de koude buiten. Het transparante screendoek belemmert de inkijk, het zicht naar buiten blijft grotendeels, afhankelijk van de gekozen kleur en situatie behouden.

Ideaal zijn  screens met SOLAR.
Deze zijn electrisch bedienbaar en de motor laadt op via het solar paneel dat op de voorzijde van de kap zit. Deze motor op zonne-energie kan een ritsscreen volledig zelf van energie voorzien en is een zeer duurzame oplossing.
Voordeel is dat er geen stroom naar binnen hoeft te worden gelegd. Hak- en breekwerk in muren of kozijnen is niet langer nodig om de screens te monteren

Screens zijn over het algemeen in 2 uitvoeringen leverbaar: de standaard en de ritsscreen wat ook bekend staat als ritzscreen, zipScreen, fixscreen of windvaste screen.

De ritsscreen wordt naast verticale zonwering ook vaak toegepast bij terrasoverkappingen. Indien de ritsscreen in een terrasoverkapping wordt toegepast moet men er rekening mee houden dat de windbelasting de helft bedraagt van bevestiging aan de gevel.

 

De windvaste screen is de voorloper van de screen met rits geleiding, deze komt door de vele voordelen die een screen met rits geleiding biedt niet veel meer voor maar wordt nog vaak toegepast als screen bij daklichten. Genzo zonwering levert screens van Verano® en Roma.

Standaard wordt een screens uitgevoerd met Sergé 600 glasvezeldoek met een openheidsfactor van 5%, maar deze is ook leverbaar in 3% en 1% openheid.

Dit doek wordt geweven uit glasvezeldraden welke voorzien zijn van een PVC coating, voordeel is dat het doek een open structuur heeft waardoor u nog contact blijft houden met de buitenwereld. De transparantie en warmtewering van een doek wordt voor een groot deel bepaald door de gekozen kleur.

Voor gebouwen en vertrekken waar men overdag veel verblijft en ook veel met beeldschermen werkt zoals kantoren en scholen is er ook Sergé glasvezeldoek 1% met een openheidsfactor van 1%. Door een nog fijnere weving vermindert directe zonnestraling (reflectie op schermen en digiborden) tot meer dan 80% dan bij standaard Sergé glasvezeldoek. Naast de Sergé glasvezeldoeken zijn er nog meerdere doekopties leverbaar voor screens.

Verano® screens

Voor alle modellen geldt dat deze zowel met een schuine als rechte kap leverbaar is.  De screen biedt optimale bescherming tegen de zon en hinderlijke schitteringen. Een standaard screen is zowel met handbediening als elektrische bediening leverbaar, op het gebied van elektrische bediening zijn er uiteraard vele mogelijkheden en combinaties mogelijk.

Standaard wordt het screen geleverd met serge glasvezeldoek uit de Verano® Vitro collectie. Dit is een doek wat geweven is met gecoate glasvezeldraden wat een zeer soepel doek oplevert. Naast het glasvezeldoek is het ook mogelijk om de standaard screen te leveren met Soltis polyesterdoek of verduisterend screendoek.

Het zonwerende doek van de Verano® Ritzscreen® wordt over de gehele lengte aan de zijkant vastgeritst, de Ritzscreen® biedt daardoor extra stevigheid en is extra windvast. Dit maakt de Ritzscreen® een betrouwbare oplossing van topkwaliteit voor iedere situatie! De ritzscreen® V550 is er voor kleine en grote ramen, deze kan namelijk worden uitgevoerd in een XS, S, M en L variant. Aan de hand van daarvoor bestemde afstandssteunen kun je optioneel ruimte creëren tussen de gevel en het screen. Standaard wordt een Ritzscreen® uitgerust met elektrische bediening en kent het de zelfde doekopties als bij het standaard screen van Verano®.

Roma screens

Ook Roma levert beide type screens, het standaard screen wordt onder de naam rollSCREEN aan geboden en het ritsscreen als zipSCREEN2. De zipSCREEN2 is het best verkochte model omdat de voordelen van ritsscreen ten opzichte van een standaard screen legio zijn.

De Roma zipSCREEN2 is de opvolger van de succesvolle zipSCREEN. De  zipSCREEN2 is het meest compacte screen op de markt, doordat de onderlijst voor het grootste gedeelte in de kast verdwijnt. De onderlijst steekt altijd minimaal 12 mm uit de kast. Verder is bij de opvolger de onderlijst 2 keer zo zwaar geworden waardoor het doek nog strakker komt te hangen. Door de toepassing van een zwaardere bouwkwaliteit t.o.v. andere merken bieden zij een hogere windbelasting, aan de gevel bedraagt deze windkracht 8-9 en in een overkapping windkracht 5 (dit is wel afhankelijk van de situatie/plaatsing).

De zipSCREEN2 is uitgerust met de nieuwste generatie screen motoren van Somfy, de Maestria + 50 iO. Voordeel van de toepassing van een io motor is dat deze ook voorzien kan worden van een app. bediening door het toepassen van de Somfy Connexoon.  Uiteraard zijn alle andere motor opties ook beschikbaar. Grootste pluspunt van de Somfy Maestria motor is dat deze onder meer over obstakel detectie beschikt wat de levensduur van het screen ten goede kan komen.

Screendoek

Screendoek is veelzijdig doek wat meerdere comfort types moet bieden. Het biedt thermisch comfort door het beperken van het energieverbruik in de zomer door het beschermen tegen oververhitting, d.w.z. het vermijden van energie-verbuik voor koeling. Maar ook het beperken van het energieverbruik in de winter door het toelaten van zonnewarmte en het creëren van een extra luchtlaag.

Ook biedt screendoek comfort door het doorlaten van voldoende daglicht, het voorkomen dat er direct zicht op de zon is. Visueel comfort wordt ook bereikt door het verhinderen van reflectie van het licht op computer en/of televisieschermen en het behoud het zicht naar buiten maar biedt ook voldoende privacy.

Als laatste wordt ook esthetisch comfort geboden door de decoratieve uitstraling en het beschermen tegen agressieve UV stralen waardoor het verkleuren van bijvoorbeeld meubels wordt tegen gegaan.

Het succes van een screen wordt sterk bepaald door de gekozen kleur van het screendoek. Als basis wordt zowel de standaard- als ritsscreen geleverd met Sergé 600 glasvezeldoek met een openheidsfactor van 5%. Het meest verkochte en de beste kleur is antraciet-grijs, in de showroom hebben wij hier een proefopstelling van, waarbij als tegenhanger een wit doek hangt.

Het eerste waar op gelet moet worden is de energieopname van het doek, de AS factor, hoe meer energie het doek opneemt hoe minder energie (warmte) er binnen kan komen

Het witte doek heeft een opname van 13,2% en het antraciet-grijze 86,5 %. Dus bij het witte doek komt 86,8 % van de energie er nog doorheen om binnen te komen, de omgekeerde wereld dus. In de regel heeft met tegenwoordig altijd HR++ glas, eigenschap hiervan is dat het glas 41 % van de energie opneemt.

Bij het door ons geadviseerde doek ervaren de klanten dat de temperatuur binnen tussen de 5 en 10 graden gedaald is. De tweede factor waar rekening mee gehouden moet worden is de reflectie (RS) van het doek, dit is de hoeveelheid licht wat door het doek wordt terug gekaatst, hoe hoger het cijfer hoe meer licht wordt terug gekaatst.
Men is vaak in de veronderstelling dat het weerkaatsen van het licht ook de energie weerkaatst, dit is niet zo want de energie wordt afgegeven aan het oppervlakte wat geraakt wordt. Bij een weerkaatsing van meer dan 25 % wordt de zichtbaarheid door het doek minder, dus hoe hoger het cijfer hoe moeilijker het doorkijken.

Het witte doek heeft een reflectie 65,9 % en het antraciet-grijze 9,9%. Indien de zon vol op het antraciet-grijze doek schijnt heeft u nog steeds contact met de buitenwereld.

Naast het basisdoek met een openheidsfactor van 5% zijn er ook uitvoeringen met openheidsfactoren van 1, 3 en 10%. Ook is er een verduisterende uitvoering de BO Lunar, hierbij is de buitenzijde gelijk aan de andere uitvoeringen maar is aan de binnenzijde een verduisterende grijze coating aangebracht.

Een oplossing voor elke wens

Wij zorgen ervoor dat u de gewenste informatie snel in huis heeft.