Met de warme paasdagen voor de deur en de zomer die in aantocht is, is dit een goed moment om je te oriënteren op zonwering. Hitte in huis is meestal een gevolg van de zon die pal op de ramen staat. Van een warme zomerdag genieten we met volle teugen, maar de temperatuur in huis loopt dan wel snel op. Toe aan verkoeling, zowel binnen als op je terras? Wij hebben wat tips en weetjes op een rij gezet.

Voordat je op zoek gaat naar zonwering is het goed om te bedenken wat de gewenste functie is. Heb je een terras en wil je daar beschut kunnen zitten? Of moeten de kamers in de woning worden verduisterd en koel blijven? Of ben je op zoek naar beide? Zodra je weet waarvoor je een zonwering nodig hebt, kan je een selectie van producten maken op basis van de kenmerken.

Buitenzonwering

Als je op zoek bent naar zonwering, kan je kiezen uit buitenzonwering en binnenzonwering. Buitenzonwering wordt aan de buitenkant van je huis geplaatst. Hieronder vallen zonneschermen, knikarm zonwering, uitvalschermen, zijschermen, vrijstaande zonwering, markiezen, screens, shutters en rolluiken. Een beetje luxe zonwering is een perfectie manier om je benutbare buitenruimte flink te vergroten, met niet alleen bescherming tegen de zon, maar ook tegen harde regen en wind.

Knikarm zonwering

Buitenzonwering is zeer effectief, waarbij de temperatuur in je woning ook bij een hittegolf nog aangenaam blijft. Wil je alleen verkoeling in huis? Dan kan je kiezen voor screens of uitvalschermen. Maar wil je op een warme dag lekker op je terras zitten zonder dat je rood verbrandt? Kies dan bijvoorbeeld voor knikarm zonwering. Met dergelijke zonwering blijft zowel de binnentemperatuur aangenaam en het zorgt voor een schaduwplek op je terras.

Veel mensen kiezen voor uitvalzonwering boven het terras, maar een vrijstaande zonneoverkapping oogt mooier en chiquer als je daarvoor de ruimte hebt. Dit is een echte sfeermaker op warme zomeravonden en je kunt er echt mee uit de zon zitten, ook in de tuin. Dergelijke zonwering is wel onderhoudsgevoelig.

Binnenzonwering

Binnenzonwering wordt aan de binnenkant van je ramen geplaatst en maakt hierdoor automatisch een onderdeel uit van je interieur. Daarmee heeft dergelijke zonwering een dubbelfunctie, namelijk het tegenhouden van de zon. Maar het dient ook als raamdecoratie. Binnenzonwering bestaat uit jaloezieën, lamellen, rolgordijnen en plissé gordijnen. Ben je een fan van modern en strak? Kies dan voor jaloezieën of rolgordijnen.

Specialist

De prijs van zonwering hangt af van het soort zonwering dat je kiest, maar ook van de zonwering specialist. Bij Buitenleven specialist van Beem kan je met Pasen terecht voor een zonwering weekend. Het is zinvol om de prijzen van verschillende specialisten te vergelijken, zodat je niet onnodig te veel betaalt voor je zonwering. Wil je op meerdere plekken in je huis zonwering plaatsen, bijvoorbeeld in je slaapkamer en bij het terras? Laat alle zonwering dan in één keer plaatsen door een specialist. Hierdoor bespaar je voorrijkosten en kan je onderhandelen over de prijs.